Hem / Gör det själv / Måla / Hur olja terrassen

Behandla altan

Ta hand om din terrass

Undrar du hur du ska behandla din altan? Kanske har du hört olika teorier om när på året man ska behandla sin altan, vilken behandling som passar för vilket typ av trä, eller om du ens måste olja altanen? Oroa dig inte, vi har svaren! I denna guide kommer vi att gå igenom allt du behöver veta för att få din altan fräsch och öka livslängden på den.

Nordsjö-terrasslasyr

Så håller sig altanen fräsch

Att behandla altanen är inte bara en fråga om estetik, det är också viktigt för att skydda träet och förlänga altanens livslängd. Här är en steg-för-steg guide som hjälper dig att olja in din altan:

Förberedelse:

Rengör altanen: Använd alg och mögeltvätt för att ta bort smuts och alger.
Slipa ytan: Om det behövs, slipa ytan för att få bort gammal färg eller olja.

Välj rätt produkt:

Olja eller inte: Beroende på trätyp och önskat resultat kan du välja mellan olika produkter för att olja in träet. Kolla varje enskild produkt hur mycket olja som beräknas att gå åt per kvadratmeter för just ditt trä.

Applicering:

När olja altan: Välj en torr dag, helst inte direkt efter regn. Temperaturen ska inte heller understiga 5°C dagen du oljar in altanen för att du ska få bästa resultat.
Måla eller spraya: Använd pensel eller spruta för att applicera oljan jämnt.
Följ instruktionerna: Varje produkt kan ha unika instruktioner, så läs noga!

Eftervård:

Kontrollera regelbundet: Se till att altanen håller sig i gott skick genom regelbunden kontroll och underhåll.

Hur ofta behöver du olja in din altan?

När det kommer till frågan ”när olja altan”, är svaret inte alltid enkelt. Hur ofta du behöver olja in din altan beror på flera faktorer som trätyp, klimat och den specifika produkten du använder. Generellt sett kan det vara bra att olja altanen varje år eller vartannat år, beroende på förhållandena. Om du är osäker, konsultera produktinformationen på Tinova UV Super Terrac eller ta kontakt med oss för personlig vägledning.

Att behandla altanen är inte bara en kosmetisk åtgärd, det är ett viktigt steg för att skydda och förlänga livslängden på din investering. Oavsett om du väljer att olja altanen eller inte, eller om du behöver olja altanen efter regn, har vi de produkter och den expertis som hjälper dig att göra jobbet rätt. Besök vår hemsida för mer information och inspiration!